Jak rozdać punkty w kartach SP dla wojownika - poradnik.

• Poradnik ten jest napisany dla graczy nieznających się na rozdawaniu punktów w kartach specjalisty. Wymienione buildy nie są "jedynymi właściwymi" sposobami rozwoju karty, a jedynie wskazówką dla początkujących graczy. Warto też eksperymentować z rozdawaniem punktów.

Pierwsza karta specjalisty - Warrior

1) Jeżeli expisz samemu na wszystkie potwory, to rozdaj pkt w następujący sposób : HP/MP + ATAK w stosunku 2:1 .
    2) Jeżeli expisz samemu na potwory z atrybutem mroku lub wody, to rozdaj pkt w następujący sposób : HP/MP + ELEMENT w stosunku 2:1 .
    3) Jeżeli expisz z magiem lub łucznikiem w party, to rozdaj pkt w następujący sposób : HP/MP + OBRONA w stosunku 2:1 .

4) Warriorem można też walczyć z innymi graczami, wtedy warto dodawać w : HP/MP + ATAK w stosunku 1:1 .

Druga karta specjalisty - Blade

1) Blade jest dobry do PvP więc polecam rozdać pkt w następujący sposób : Full w ATAK + 10-20pkt w HP/MP +1pkt w ELEMENT.

Trzecia karta specjalisty - Crusader

1) Crusader jest dobry na LOD, więc polecam rozdać pkt w następujący sposób : ELEMENT i HP/MP w stosunku 3:1 + 10pkt w ATAK.

Czwarta karta specjalisty - Berserker

1) Berserker jest średni na PvP, więc podam jak rozdać pkt na PvM : HP/MP + ELEMENT w stosunku 2:1 .

Wyjaśnienie pojęć :
    PvP - Player vs Player - Gracz przeciwko graczowi .
    PvM - Player vs Monster - Gracz przeciwko mobkowi
    expienie - zdobywanie punktów doświadczenia

• Temat nie został zamknięty, byście mogli podawać swoje propozycje. Piszcie co Wam się nie podoba, ale uzasadnijcie, bo będę zły :P .

• Ja zamiast w element wolę dawac w atak, bo czym np atakowac stwory bez elementu? Przyjelo sie, ze crusa rozwija sie pod element i pierwsze punkty faktycznie dobrze tak dawac, ale warto tez zainwestowac wiecej punktow w atak jezeli chce sie isc np crusem na smoki albo expic poza lod. Rozdawanie pkt to nie taka prosta sprawa i kazdy powinien robic to indywidualnie wedlug swojego stylu gry :) Przydaloby sie wymienic plusy i minusy kazdej z kart i wtedy kazdy by widzial, w ktorym kierunku i czy warto dana karte ulepszac, chociaz najlepszym sposobem jest przetestowanie kazdej z kart i dostosowanie wedlug swoich potrzeb :)

• Dodam, że warrior jest świetną kartą pod pvp. Wtedy najlepiej rozdawać pkt w pż/pm i atak mniej więcej po równo.

• Ja zamiast w element wolę dawac w atak, bo czym np atakowac stwory bez elementu? Przyjelo sie, ze crusa rozwija sie pod element i pierwsze punkty faktycznie dobrze tak dawac, ale warto tez zainwestowac wiecej punktow w atak jezeli chce sie isc np crusem na smoki albo expic poza lod. Rozdawanie pkt to nie taka prosta sprawa i kazdy powinien robic to indywidualnie wedlug swojego stylu gry :) Przydaloby sie wymienic plusy i minusy kazdej z kart i wtedy kazdy by widzial, w ktorym kierunku i czy warto dana karte ulepszac, chociaz najlepszym sposobem jest przetestowanie kazdej z kart i dostosowanie wedlug swoich potrzeb :)

Aniu, oczywiście masz racje, jednak ten poradniczek (bo nie można nazwać tego poradnikiem) został napisany dla początkujących graczy, którzy rozpoczynają swoją przygodę z grą NosTale. Mogą się z niego dowiedzieć co nieco w co dodawać punkty. Warto też pamiętać, zresztą jak sama napisałaś, że samemu najlepiej sobie zrobić build pod własny styl gry.
    Co do tego Crusa z większym atakiem, to co sądzisz o tym : 1/5 w HP/MP + 2/5 w Element + 2/5 w Atak ?

Dodam, że warrior jest świetną kartą pod pvp. Wtedy najlepiej rozdawać pkt w pż/pm i atak mniej więcej po równo.

Masz racje, że Warrior jest też dobry pod PvP, jednak chyba nie zaprzeczysz, że głównym jego zadaniem jest expienie na niskim poziomie ? Oczywiście Twój build też dodałem, może się komuś przydać .

• Aniu, oczywiście masz racje, jednak ten poradniczek (bo nie można nazwać tego poradnikiem) został napisany dla początkujących graczy, którzy rozpoczynają swoją przygodę z grą NosTale. Mogą się z niego dowiedzieć co nieco w co dodawać punkty. Warto też pamiętać, zresztą jak sama napisałaś, że samemu najlepiej sobie zrobić build pod własny styl gry.
    Co do tego Crusa z większym atakiem, to co sądzisz o tym : 1/5 w HP/MP + 2/5 w Element + 2/5 w Atak ?

Po co crusaderowi pkt w pż/pm? W końcu na LoD crus nie jest do lurowania, ani od tankowania :huh: Zresztą - na LoD nie potrzeba tankerów, mało kto bierze moby tam solo (nawet jeśli - komu to się opłaca?...)

Masz racje, że Warrior jest też dobry pod PvP, jednak chyba nie zaprzeczysz, że głównym jego zadaniem jest expienie na niskim poziomie ? Oczywiście Twój build też dodałem, może się komuś przydać .

Otóż warrior jest RÓWNIE dobry i do pvp i do expa (nie tylko na niskim poziomie - ja swoim warkiem nie chodzę tylko na lod i gołębie :) ). Co najfajniejsze - jeden build, a taka uniwersalność :)

• 2 najlepsze buildy warriorów z UK:
    ByKaRiZmA - ponad 75 pktów w HP, 1 atak, 1 element. Skutkiem była karta czołg, na której 5k HP wte czy wewte nie robiło różnicy <lol>
    drAgon - 40 atak, 50 def, 30 element, 50 HP

Berserker jest dobry na pvp jak umie się nim grać:
    70 atak, 60 HP, reszta wg uznania.

• siemaq zapomniales o warku BROSS'a ktorego przerobilem na uniwersal 40/40/40/50, potrafil galancie przciac w pvp a i z grayami (jeszcze przed wprowadzeiem aktu 4) kosil po 3 naraz =] na 71 lvlu.

• siemaq zapomniales o warku BROSS'a ktorego przerobilem na uniwersal 40/40/40/50, potrafil galancie przciac w pvp a i z grayami (jeszcze przed wprowadzeiem aktu 4) kosil po 3 naraz =] na 71 lvlu.

O ja pitole!!!!!Chyba zaczne grać warriorem ;D
    Przecież on chyba grał na godmode ON, wtedy gray miał z pół miliona HP :cursing:

• Witam mam pytanie jak dawac staty w Crusie w sensie zeby byl na pvp na exp i na LOD i poza LOD zeby dobrze nim expic jakies porady?

• Haha... Nie da się tak... Crus ogólnie poza LoD jest przeciętniakiem, dlatego warto go zrobić tylko pod LoD.
    Wtedy full element i z 10/20 ataku

• witam mam 60 punktow do rozdania na sp2 jak mi radzicie je rozdac z gory dzieki

//Donaj
    Od tego jest wyznaczony temat. Przenoszę i upominam.

• Full atak. Blade'owi trzeba celność i crity rozwinąć. Następne punkty dawaj w HP

• Co do berserkera - obecnie sprawdzam jak będzie się spisywać full PŻ/PM. Z moich obliczeń wynika, że będzie zdatny do pvm jak i do pvp :)

• Może być do wszystkiego dobry... Nie wiem. Lepszy od warka do pvp nie będzie.

• Może być do wszystkiego dobry... Nie wiem. Lepszy od warka do pvp nie będzie.

Berserkerem łatwiej pokonać maga, ponieważ warriorowe morale wtedy na niewiele się zdają, a berserker ma zdecydowanie lepszy atak.

Jeszcze coś

Donaj wrote:

3) Jeżeli expisz z magiem lub łucznikiem w party, to rozdaj pkt w następujący sposób : HP/MP + OBRONA w stosunku 2:1 .

Po co dawać na raz w pż i obronę? Warkowi wystarczy dawać albo w jedno, albo w drugie. Wdł mnie dawanie w samo pż jest bardziej opłacalne - karta jest wtedy bardziej uniwersalna.

The post was edited 1 time, last by Nekta ().

• mam pytanie, na sp1 woja , mam 21 atak, 10 obrona, 20 elem, 15 hp, i teraz podwyzszyc do 30 atak czy element? bo ja glownie do PVP gram ta karta i gra mi sie super, ale pozniej chcialbym byc silniejszy na mobki wodne

• Hmm... Ja bym na warriorze nie inwestował dużo w atak, w element wogóle, skupiłbym się na defie i HP.

• Moj warek 73 prof + 7 24 at 30 def 50hp mam 64 lvl kosze nim każdego do 65 lvlu i przeważającą większość do 70 lvlu.

When you're good at something, you'll tell everyone.
    When you're great at something, they will tell you.

• Hmm... Ja bym na warriorze nie inwestował dużo w atak, w element wogóle, skupiłbym się na defie i HP.

Dziwne, nie dając warkowi nic w atak, na wyższych lvlach zadaje się innym graczom jakieś śmieszne obrażenia. Nie oszukujmy się - ma on najsłabsze ataki ze wszystkich kart - nie dając żadnych punktów w atak można spodziewać się ciosów po 100 - 200, zwłaszcza, jeśli trafimy na przeciwnika z dobrą zbroją...